Beschrijving

Heeft de natuurwetenschap aangetoond dat het achterhaald is om in God te geloven? Kun je als christen nog wel aan natuurwetenschap doen? Vragen waar we allemaal wel eens mee te maken hebben gekregen, zeker ook studenten en jongeren.

In deze cursus neemt professor Chris Kruse je mee in de wereld van de (natuur)wetenschap. De cursus geeft een genuanceerd beeld van de verhouding tussen geloof en wetenschap en zet je aan het denken over belangrijke vragen. De cursus is ook online aan te vragen.

Kerken kunnen Chris Kruse uitnodigen om deze cursus te geven. De kerk verzorgt zelf de PR en communicatie voor de cursus. De werving kan zich bijvoorbeeld richten op gemeenteleden, maar ook op een breder publiek zoals op meerdere gemeenten, jongeren en wijkbewoners.

Andere geïnteresseerde organisaties, scholen of groepen kunnen ook van dit cursusaanbod gebruikmaken.

Details van de cursus

Doelgroep:

Iedereen van jong (vanaf ongeveer 14 jaar) tot oud(er), christenen en niet-christenen. Geen wetenschappelijke voorkennis nodig.

Duur:

2 avonden van 20.00-22.00 uur met koffiepauze. Inloop om 19.30 uur met koffie en thee.

Plaats:

Op een zelfgekozen locatie, bijvoorbeeld in een kerkgebouw. De cursus kan ook online worden aangeboden.

Kosten (2 avonden):

Kerken: De sprekersvergoeding bedraagt minimaal 90 euro per avond. Voor het dekken van de kosten adviseren wij kerken om een collecte te doen. De meerprijs komt ten goede aan ForumC.

Scholen en organisaties: 349 euro*

*Deze bedragen zijn excl. reiskosten à 29 ct/km.

Inhoud

In twee avonden ga je kijken naar wat de wetenschap aan kennis heeft opgeleverd over de kosmos, de materie en het leven op aarde. Wat is de status van deze kennis? Hoe verhoudt die zich tot wat de Bijbel daarover zegt? Chris Kruse weet de informatie boeiend en toegankelijk te brengen. Het verhaal is voor iedereen goed te volgen, al zullen de hersenen af en toe wel kraken. Aan bod komen:

Geloof en natuurwetenschap

 • Begrippen
 • Hoe werkt wetenschap?
 • Relatie geloof en wetenschap

Kosmos en materie

 • Oneindig groot heelal en oneindig klein atoom
 • Van oerknal tot oersoep
 • Fysica en metafysica, antropisch principe
 • Bijbelse boodschap

Leven en geest

 • Van oersoep tot cellen
 • Oneindig complex: cellen, hersenen en geest
 • Van oersoep tot oermens; evolutietheorie
 • Alternatieve theorieën
 • Bijbelse boodschap

Boegbeelden

 • Blaise Pascal
 • Isaäc Newton
 • Michael Faraday
 • Alvin Plantinga
 • Harmonie tussen geloof en wetenschap

Aanmelden

Wil je in jouw gemeente deze cursus aanbieden? Neem dan contact op met Chris Kruse: e-mail chris.g.kruse@gmail.com of telefoon 033-479 00 88 en 06-53 17 45 31. Ook kun je bellen met ForumC, telefoon 033-464 77 70 op dinsdag en donderdag.

De bedoeling is dat mensen zich bij de contactpersoon van de organiserende instelling aanmelden. Ook kunnen zij dan doorgeven of zij een (digitale) kopie van de presentatie willen ontvangen.

Prof. dr. Chris Kruse

chris kruse

Chris Kruse (1952) studeerde organische een medische chemie aan de Universiteit van Leiden. Hij promoveerde in 1978. In 1981 ging hij werken bij Solvay Pharmaceuticals, waar hij onder andere verantwoordelijk was voor het ontwikkelen en onderzoeken van nieuwe medicijnen op het gebied van de pscyhiatrie. Sinds 1997 is hij bijzonder hoogleraar Geneesmiddelenonderzoek bij het Swammerdam Institute for Life Sciences aan de Universiteit van Amsterdam.  Hij is ad-interim voorzitter van het bestuur van ForumC. Kruse is lid van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt in Amersfoort.

Enthousiaste reacties

De feedback op deze cursus is positief. Een reactie:

Ik ben onder de indruk geraakt van zo’n geweldig grote God

“Chris Kruse heeft op een heel toegankelijke manier laten zien wat er in de wetenschap speelt. Het duizelde me na zo’n avond, niet omdat het zoveel was, maar door een stuk verwondering. Wauw, wat een schepping, zo eindeloos groot en eindeloos klein. Ik ben diep onder de indruk geraakt van zo’n geweldig grote God. En dat zo’n grote God zich met ons kleine leventje bemoeit. Dat Hij wil dat wij Hem leren kennen. Dat maakte mijn verwondering nog groter en geeft mij reden God te aanbidden, te loven en te prijzen voor wat Hij doet. Dat vind ik de echte winst van deze avonden.”

dhr. B. den DekkerBart den Dekker, diaken vrijgemaakt gereformeerde kerk Apeldoorn-Centrum